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RE: Exposure Draft: Revenue from Contracts with Customers
Our Ref: 2012/JE/TCSC1/1ASB/25
Dear IASB Members:

The International Organization of Securities Commissions (IOSCO) Standing Committee No. 1 on
Multinational Disclosure and Accounting (Standing Committee No. 1) thanks you for the opportunity to
provide our comments regarding the International Accounting Standards Board (IASB or the Board)
Exposure Draft: Revenue from Contracts with Customers.

IOSCO is committed to promoting the integrity of international markets through promotion of high
quality accounting standards, including rigorous application and enforcement. Members of Standing
Committee No. 1 seek to further IOSCO’s mission through thoughtful consideration of accounting and
disclosure concerns and pursuit of improved transparency of global financial reporting. Unless
otherwise noted, the comments we have provided herein reflect a general consensus among the
members of Standing Committee No. 1 and are not intended to include all of the comments that might
be provided by individual securities regulator members on behalf of their respective jurisdictions.

Responses to Board’s Questions

Question 1:

Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a good or service over time and, hence,
when an entity satisfies a performance obligation and recognizes revenue over time. Do you agree with
that proposal? If not, what alternative do you recommend for determining when a good or service is
transferred over time and why?

Response:
We are generally supportive of the proposal for determining when a good or service is transferred over

time. We are supportive of the Board’s efforts to determine when control of an asset is transferred over
time and when a customer receives a benefit from goods or services transferred by a vendor. However,

we think there are aspects of the proposed guidance for which the Board’s intentions should be clarified.
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Request additional clarity on the “right to payment for performance completed to date” criteria in
paragraph 35(b)(iii)

We recommend clarifying how an entity should assess whether it is “entitled to an amount that is
intended to at least compensate the entity for performance completed to date” when determining
whether the entity has a right to payment in accordance with paragraph 35(b)(iii). The basis for
conclusions in paragraphs BC101 and BC102 suggests that an entity should evaluate the terms of the
contract and contract law in the entity’s jurisdiction in order to assess whether it has a right to payment.
Therefore, if the Board intends for the evaluation to be performed based only on the contractual
provisions (and contract law), we recommend the Board clarify the language in paragraph 35(b)(iii)
accordingly. In addition, we recommend clarifying, as noted in paragraph BC101, that there does not
have to be a present unconditional right to payment in order to satisfy the criterion in paragraph
35(b)(iii). '

In addition to the suggestions noted above, some Standing Committee No. 1 members recommend the
Board clarify that the right to payment in paragraph 35(b)(iii) must survive customer default under the
contract, and the right needs to be substantive. For example, an entity may have several contractual and
legal remedies in the event the customer does not perform, including (a) a right to terminate the contract
and retain the asset and consideration received prior to termination (such as a deposit) or (b) sue the
customer for specific performance of the contract. Even though an entity has the contractual right to sue
the customer in event of customer default, the entity may rarely pursue such remedy, and instead opt to
terminate the contract. This remedy is consistent with that of other vendors in the entity’s market.
Irrespective of the entity’s history and general business environment, an entity may determine that the
criterion in paragraph 35(b)(iii) is met as it has the contractual and legal right to payment. The other
Standing Committee No. 1 members do not believe it would be appropriate to recognize revenue over
time in this example as these members do not believe the right to payment is substantive.

We also believe the Board should clarify how the indicators of control would be applied when assessing
the transfer of control of an undivided interest in an asset. It is not clear whether an entity should assess
the transfer of control of the whole asset or the undivided interest. Further, Example 7 clearly illustrates
that the proposed standard intends to permit recognition of revenue on an uncompleted apartment if the
criterion in paragraph 35(b)(iii) is met. We think the Board should revise the example to clarify
whether an entity should assess performance completed to date based on the apartment or building as a
whole and how an entity should assess the land and common areas that are attributable to each
apartment when assessing performance to date.

Interaction between the contract modification guidance and evaluation of an asset’s alternative use to an

entity

We also recommend that the Board clarify the impact of a contract modification on an entity’s
conclusion about whether an entity’s performance creates an asset with alternative use to the entity (as
discussed in paragraph 35b). We understand that after contract inception, alternative use would only be
reevaluated if a contract modification results in a separate contract or contract termination pursuant to
paragraphs 21 and 22a. However, we believe the guidance should be revised to clarify the situations
when alternative use would be reevaluated. In addition, based on our understanding of the guidance, it
would not be appropriate for an entity to reevaluate whether an asset has alternative use upon macro
changes in an entity’s regulatory or business environment. For example, if an entity’s performance is
deemed to create an asset with no alternative future use to the entity at contract inception because of



government restrictions on the entity’s use of the asset, our understanding is that the guidance would not
permit a reevaluation of whether assets have alternative use if the government deregulates the industry
in which the entity participates. This could result in an entity continuing to recognize revenue over time
for contracts that exist at the date of the deregulation, while revenue on any new contracts would be
recognized at a point in time. Without additional clarifying language, it is not clear whether our
understanding is consistent with the Board’s intent.

Question 2:
Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or IAS 39, if the entity has not yet

adopted IFRS 9) or ASC Topic 310 to account for amounts of promised consideration that the entity
assesses to be uncollectible because of a customer’s credit risk. The corresponding amounts in profit or
loss would be presented as a separate line item adjacent to the revenue line item. Do you agree with
those proposals? If not, what alternative do you recommend to account for the effects of a customer’s
credit risk and why?

Response:
Most Standing Committee No. 1 members believe it is important for the effects of a customer’s credit

risk to be presented adjacent to the revenue line item, as opposed to the treatment in current practice

~ which presents uncollectible amounts as an operating expense. This view is consistent with the Board’s
view that customer credit risk should be considered in determining whether there is a substantive
contract with a customer but otherwise should not affect recognition or measurement of revenue.
Accordingly, impairment losses from contracts with customers are properly presented in a separate line
item adjacent to revenue on the statement of comprehensive income.

However, some Standing Committee No. 1 members disagree with the proposal. These members
believe that ‘day 1° customer credit loss should be recorded in the revenue line item and ‘day 2’ credit
loss should be recorded as an operating expense. These members do not believe that losses from
uncollectible receivables should be included within gross margin. These members note that credit
losses reflected in the current period can be associated with prior period transactions.

Question 3:

Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity will be entitled is variable, the
cumulative amount of revenue the entity recognizes to date should not exceed the amount to which the - _.
entity is reasonably assured to be entitled. An entity is reasonably assured to be entitled to the amount :
allocated to satisfied performance obligations only if the entity has experience with similar performance
obligations and that experience is predictive of the amount of consideration to which the entity will be
entitled. Paragraph 82 lists indicators of when an entity’s experience may not be predictive of the ‘
amount of consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying those '
performance obligations. Do you agree with the proposed constraint on the amount of revenue that an
entity would recognize for satisfied performance obligations? If not, what alternative constraint do you
recommend and why?

Response:
We are generally supportive of the proposed constraint on the amount of revenue that an entity would

recognize for satisfied performance obligations. However, in situations where an entity does not have
experience with similar types of performance obligations, and has to assess other evidence such as
access to the experience of other entities, we believe that the Board should clarify the level of assurance
that is necessary for the entity to conclude that the experience of other entities is appropriate to be used
to satisfy the criterion in paragraph 81(a).



In addition, we believe the Board should clarify the following with regard to the constraint on the
cumulative amount of revenue recognized:

e We believe the Board should clarify how an entity should apply the guidance in paragraph 84 in
situations where an entity determines that it is not reasonably assured to be entitled to an amount
allocated to a performance obligation due to changes in facts and circumstances, even though the
entity previously met this threshold. Because the cumulative amount of revenue is constrained
to an amount that is reasonably assured, it is unclear whether revenue already recognized would
be reversed.

e We believe the Board should be more explicit that the constraint on revenue for licenses of
intellectual property provided for in paragraph 85 is an exception to the general guidance on
constraining revenue, as provided in paragraphs 81 through 83. We believe that without
clarification there is a risk that constituents may interpret the guidance as a guideline and not a
rule.

Question 4:

For a performance obligation that an entity satisfies over time and expects at contract inception to
satisfy over a period of time greater than one year, paragraph 86 states that the entity should recognize a
liability and a corresponding expense if the performance obligation is onerous. Do you agree with the
proposed scope of the onerous test? If not, what alternative scope do you recommend and why?

Response:
Some Standing Committee No. 1 members do not believe the Board should include the one-year

practical expedients, as noted in paragraphs 60, 86 and 97, for the time value of money, onerous test,
and incremental costs of obtaining a contract. Those members do not believe these practical expedients
have any conceptual merit and a similar objective will be met by applying general materiality concepts
to these aspects of the model. Other members believe that providing the practical expedients is a
reasonable way for the Board to alleviate both cost and reporting burdens, in cases in which financial
reporting will likely not be materially impacted.

In addition, it is unclear whether the guidance in paragraph 30 would allow for an onerous test to be
performed at a level higher than the individual performance obligation.

Question 5:
The Boards propose to amend IAS 34 and Topic 270 to specify the disclosures about revenue and

contracts with customers that an entity should include in its interim financial reports. The disclosures
that would be required (if material) are:

The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115)
A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of contract assets and
contract liabilities for the current reporting period (paragraph 117)
An analysis of the entity’s remaining performance obligations (paragraphs 119-121)
e Information on onerous performance obligations and a tabular reconciliation of the movements
in the corresponding onerous liability for the current reporting period (paragraphs 122 and 123)
e A tabular reconciliation of the movements of the assets recognized from the costs to obtain or
fulfill a contract with a customer (paragraph 128).

Do you agree that an entity should be required to provide each of those disclosures in its interim
financial statements? In your response, please comment on whether those proposed disclosures achieve
an appropriate balance between the benefits to users of having that information and the costs to entities



to prepare and audit that information. If you think that the proposed disclosures do not appropriately
balance those benefits and costs, please identify the disclosures that an entity should be required to
include in its interim financial statements.

Response: '
We generally agree that entities should be required to provide the disclosures listed above in their

interim financial statements. We believe the Board should also consider requiring disclosure about
credit losses recorded in the current period that are associated with prior period transactions. If the
Board retains its current proposal for accounting for collectability apart from revenue, the Board should
also consider implications for its evaluation of costs vs. benefits.

Question 6:

For the transfer of a nonfinancial asset that is not an output of an entity’s ordinary activities (for
example, property, plant, and equipment within the scope of IAS 16 or IAS 40, or ASC Topic 360), the
Boards propose amending other standards to require that an entity apply (a) the proposed guidance on
control to determine when to derecognize the asset, and (b) the proposed measurement requirements to
determine the amount of gain or loss to recognize upon derecognition of the asset. Do you agree that an
entity should apply the proposed control and measurement guidance to account for the transfer of
nonfinancial assets that are not an output of an entity’s ordinary activities? If not, what alternative do
you recommend and why?

Response:
We agree that an entity should apply the proposed control and measurement guidance to account for the

transfer of nonfinancial assets that are not an output of an entity’s ordinary activities. In addition to
amending other standards, we think the Board should provide an illustration in the proposed standard to
demonstrate how an entity should apply the proposed guidance on control and measurement when
derecognizing a nonfinancial asset that would not otherwise be in the scope of the proposed standard.

QOther Comments

Variable consideration

Most Standing Committee No. 1 members agree that the standard should allow an entity to estimate the
transaction price using either the expected value or the most likely amount depending on the
circumstances, as provided for in paragraph 55. One Standing Committee No. 1 member thinks that the
expected value method to estimate transaction price should be required to be applied to all contracts
because this member believes expected value most accurately depicts the estimate of the transaction
price. If the current approach in paragraph 55 is retained in the final standard, all Standing Committee
No. 1 members think the standard should explicitly require an entity to apply the same method of
estimating transaction price to similar contracts. The guidance notes that the scenarios in paragraph
55(a) and (b) “may” support that use of either the expected value or most likely amount to estimate
transaction price is appropriate. If the guidance is intended to suggest that additional factors should be
considered aside from those noted (i.e. large number of contracts with similar characteristics, only two
possible outcomes), an example would help to both clarify the intention as well as illustrate the logic
used in choosing a method in the example. The Board should consider providing an example
illustrating how an entity should evaluate which method is a better predictor of consideration to which it
will be entitled.
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We appreciate your thoughtful consideration of the comments raised in this letter. If you have any
questions or need additional information on the recommendations and comments that we have provided,
please do not hesitate to contact me at 202-551-5300.

Sincerely,

Julie A. Erhardt
Chairman IOSCO Standing Committee No. 1
International Organization of Securities Commissions



